Μετά από προσπάθειες ενός και πλέον έτους δρομολογείται η δημιουργία «Προκαταρκτικού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής» στην Πάτρα, μιας νέας δομής που θα απευθύνεται και θα υποστηρίζει νέα παιδιά που επιθυμούν να σπουδάσουν αρχιτεκτονική και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.
Μιας δομής με σαφές κοινωνικό πρόσημο. Και με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Η πρόταση στοχεύει ώστε, όσοι νέοι επιθυμούν να έχουν συνάφεια κι επαγγελματική ενασχόληση με την Επιστήμη της Αρχιτεκτονικής, να έχουν-από τώρα-την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή μαζί της και με τις απαιτήσεις του σχεδιασμού. Αποκτώντας, παράλληλα, την επίγνωση των αναγκών της Επιστήμης, πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις για την είσοδό τους στις σχολές Αρχιτεκτονικής.
Με δεδομένα, επίσης, τόσο τα αποκαρδιωτικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την δραματική μείωση των υποψηφίων στις Αρχιτεκτονικές Σχολές, η πρόταση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια ενεργητικής συμβολής στη δημιουργία δομών αλληλεγγύης, μακριά από κάθε κερδοσκοπική ή φιλανθρωπική λογική, ως αντιστάθμισμα στην πιεστική καθημερινότητα και την συμπίεση της αρχιτεκτονικής πειθαρχίας στην ελληνική επαγγελματική πραγματικότητα.
Η πρωτοβουλία αυτή δε συνιστά φροντιστηριακή δραστηριότητα και άρα δε δημιουργεί αντίστοιχες δεσμεύσεις. Όλοι οι διδάσκοντες πρόκειται να είναι εθελοντές ελεύθεροι επαγγελματίες, καθηγητές αλλά και φοιτητές Αρχιτεκτονικής.
Όμως, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα απαιτήθηκε η συνέργεια πολλών ανθρώπων. Καταρχήν πρέπει να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) και πολύ καλή φίλη Τζούλια Τσαλίκη που ενθουσιάστηκε με την ιδέα και με ενημέρωσε για αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Τμήματος Αττικής.
Στη συνέχεια, μια συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής Πατρών κ. Γιώργο Πανέτσο καθόρισε την βιωσιμότητα του μοντέλου, καθώς κοινή μας πρόθεση ήταν να εμπλακεί η σχολή με την παραχώρηση αιθουσών διδασκαλίας όπου θα διεξάγονται τα μαθήματα, υλοποιώντας κι ενισχύοντας την συνεργασία του Πανεπιστημίου με την πόλη. Με την Αρχιτεκτονική Σχολή ξεκίνησε ένας πλούσιος διάλογος που έχω την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και με τον νυν πρόεδρο κ. Γιάννη Αίσωπο που θερμά αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια.
Με την αξιόλογη συνάδελφο κ. Βασιλική Φαρμάκη η οποία θα είναι και Υπεύθυνη του διδακτικού προσωπικού, σχεδιάσαμε όλες τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του εγχειρήματος.
Τέλος η διαχρονικότητα και η λειτουργία εξασφαλίζεται από την αξιοπιστία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας υπό την αιγίδα του οποίου θα γίνεται η επιλογή των μαθητών και θα παραλαμβάνονται τόσο οι αιτήσεις και οι υπεύθυνες δηλώσεις των υποψηφίων όσο και οι αιτήσεις των εθελοντών συναδέλφων που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Το συμβούλιο απαρτίζεται από τον συνάδελφο και φίλο Πρόεδρο Γιάννη Πανταζόπουλο, και από τους εξαίρετους συναδέλφους Αγγελική Βαρβαρέσου, Νικόλαο Κορδό, Παναγιώτη Παπαλεξάτο ,Νίκο Πολύζο, Κατερίνα Σίμου και Ανδρέα Τακόπουλο.
Όσον αφορά την εξασφάλιση των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και φίλο, Βασίλη Αϊβαλή, που έχει δεσμευθεί ότι θα βοηθήσει. Και θα το κάνει.
Όλο, λοιπόν, αυτό το μικρό εγχείρημα απαίτησε και θα συνεχίσει να απαιτεί καλή διάθεση και συνεργασία μιας ομάδας ανθρώπων που αφιέρωσαν χρόνο ανιδιοτελώς και βάζουν ένα λιθαράκι για την Αχαΐα. Και την Αρχιτεκτονική Επιστήμη.
Ολυμπία Λόη
Αρχιτέκτονας – μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.