Ο Υπουργός Τουρισμού έκανε πάλι το θαύμα του και παρουσίασε σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο οι ιαματικές πηγές της χώρας περιέχονται σε Ανώνυμη Εταιρεία, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ.
Η δήμευση της περιουσίας των Δήμων, εφαρμόζοντας την πρακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έφερε ήδη πολλές αντιδράσεις. Ο Υπουργός επαγγέλλεται ότι θα αξιοποιηθούν περισσότερο με αυτό τον τρόπο ο πήγες μπαίνοντας στην «ελεύθερη αγορά».
Αν όμως η πρόθεση ήταν αυτή (δηλ. η αξιοποίηση) το λογικό θα ήταν να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που φρενάρει τους Δήμους. Γιατί κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να μη θέλει να έχει έσοδα από την περιουσία του! Πολλοί Δήμοι έχουν υπαχθεί σε προγράμματα ΣΔΙΤ ή προσπαθούν σκοντάφτοντας συνεχώς στη γραφειοκρατία. Πολλοί έχουν ήδη μπει σε διαδικασίες λήψης ειδικών σημάτων λειτουργίας, ενώ άλλοι βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών. Άρα θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ή να ξεπουλήσουμε τα πάντα; Ιδού η απορία.
Αν η ΝΔ αποφάσισε να ενισχύσει την ανάπτυξη Ιαματικών Πηγών της χώρας μέσα από μια ανώνυμη εταιρεία με τεχνογνωσία και πόρους, αντί να δώσει την τεχνογνωσία στους Δήμους, θα έπρεπε τουλάχιστον να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή μόνο όσοι το επιθυμούν.
Η απόφαση του Υπουργού Τουρισμού να «δημεύσει» τις ιαματικές πηγές της χώρας ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο των τοπικών κοινωνιών.
Είναι γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση αυτοαναιρείται στα νομοσχέδια που η ίδια παράγει. Στο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό επιτάσσει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων με άμεση προτεραιότητα για τις τουριστικές περιοχές ενόψει και των χρηματοδοτήσεων που έχουν δρομολογηθεί. Και τώρα μια και μάλλον είναι πολλά τα λεφτά, υφαρπάζει τα περιουσιακά στοιχεία των Δήμων που αξίζουν, ακυρώνοντας τον αναπτυξιακό ρόλο των τοπικών κοινωνιών.
Και για να γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου οργανισμού ευεξίας ο τζίρος του τουρισμού ευεξίας ανέρχεται στα 562 δις ευρώ και παρουσιάζει ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,4% ετησίως. Στα κράτη που διαθέτουν ιαματικές πηγές, (συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και της Τουρκίας), τα τελευταία χρόνια αυτές εξελίσσονται σε κέντρα τουρισμού υγείας που προσφέρουν πολλές υπηρεσίες συνδυάζοντας και άλλες δραστηριότητες.
Τελικά κάπως έτσι εξηγείται, ίσως ,και ο τελευταίος ανασχηματισμός. Παρά την αναμενόμενη από την κοινή γνώμη απομάκρυνση κάποιων υπουργών, αυτοί παρέμειναν στις θέσεις τους για να βάλουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο ξεπούλημα αρχικά της παιδείας, στη συνέχεια της περιουσίας της χώρας και αναρωτιόμαστε τι άραγε δεν υπέγραψαν αυτοί που έφυγαν…
Ολυμπία Λόη
Αρχιτέκτονας – μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.