Οι φορείς της Αχαΐας ας δουν τα καλά παραδείγματα

Με αφορμή πρόσφατες αναφορές στον τοπικό Τύπο για έργα που υλοποιούνται «χωρίς τη χρονοτριβή του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού», ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας το Φεβρουάριο του 2018, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάστηκε, εκτός από το θεσμικό πλαίσιο και ο τρόπος διοργάνωσης των διαγωνισμών ώστε να γίνει κατανοητή η σημασία τους στην προαγωγή του αρχιτεκτονικού έργου και της διαφάνειας.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε επιστήμονες από το τμήμα μελετών Δημοτικών Κτιρίων και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης που διενεργούν κάθε χρόνο πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Χανίων υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ευτυχώς. Όμως και η γειτονική μας Αλβανία, χώρα πολύπαθη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, αφήνει πίσω της το παρελθόν και διενεργεί διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δείχνοντας μεγαλύτερη ωριμότητα από την Ελλάδα και βάζοντας πλώρη για πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους βαδίζοντας στην ανάπτυξη.

Απευθυνόμενη στους φορείς της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας θα ήθελα να πω ότι η αντιγραφή δεν είναι πάντα κακή πράξη όταν εφαρμόζει καλές και δοκιμασμένες πρακτικές.

Εμείς οι «νεωτεριστές» της ευρύτερης περιοχής φαίνεται πως θεωρούμε μάλλον ανόητους όλους αυτούς που έχουν κατανοήσει ότι η εικόνα της πόλης είναι το πιο σημαντικό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί, και διενεργούν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ακόμα και για τις πιο μικρές παρεμβάσεις, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πολλοί άλλοι στην χώρα μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχιτεκτονική δημιουργία και η διατήρηση των αρχιτεκτονικών αγαθών προστατεύεται από το Σύνταγμα στο πλαίσιο προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Έχει παρατηρηθεί δε ότι, πολλές φορές, «για τα μάτια του κόσμου», διεξάγονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών από φορείς με την ανάλογη φυσικά δημοσιότητα και προσωπική προβολή των πολιτικών προσώπων, προχωρώντας αργότερα σε απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, «τσαλαπατώντας» τη βαθιά δημοκρατική διάσταση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που αποτελούν την αντικειμενικότερη ανάθεση έργου. Με αυτό τον τρόπο έχουμε σπατάλη δημοσίου χρήματος, όχι μόνο σε μελέτες αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Όσο για τα οφέλη για τον επιστημονικό κλάδο των μηχανικών αυτά είναι προφανή εφόσον στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς οι ομάδες που συμμετέχουν αποτελούνται εκτός από αρχιτέκτονες, από πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους, δίνοντας έτσι ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους με το γνωστικό αντικείμενο που έχει σπουδάσει ο καθένας.

Και η νέα κυβέρνηση που καταργεί τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (ΦΕΚ 3537 Β’/20-09-2019) στις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) και ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), δηλαδή στις επεμβάσεις που αλλάζουν τη φυσιογνωμία πόλεων και περιοχών για πολλές δεκαετίες, προχώρησε σε αυτή την απόφαση για να μας σώσει από «χρονοβόρες διαδικασίες» ή μήπως για να προωθήσει «άλλου τύπου» διαδικασίες;

Ολυμπία Λόη

Αρχιτέκτονας – μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

Related Posts

Leave a Reply