Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στον τουρισμό έδειχνε από την αρχή αδυναμία. Αδυναμία αναφορικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις αρχικά του μεταναστευτικού ζητήματος και της επιδημίας του κοροναιού στη συνέχεια. Επιδημία που μπορεί να ήταν σε αρχικό στάδιο προ μερικών εβδομάδων, εν τούτοις έδειχνε εξαρχής την δυναμική της σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας μας.
Η κατάσταση άλλαξε δραματικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Και η πανδημία έφερε καταστρεπτικές συνέπειες σ’ αυτόν τον προνομιακό τομέα ανάπτυξης της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός αποτελεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ στη χώραμε ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και εισόδημα.
Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρχει ευελιξία στη στήριξη των επιχειρήσεων. Η οποία όμως δεν φαίνεται. Με μόνο 2 δισ ευρώ, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μερικά οριζόντια μέτρα για τις άμεση κάλυψη πρώτων αναγκών και μόνο. Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα απελπισίας από τους επαγγελματίες που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και η κατάσταση φαίνεται να είναι αδιέξοδη σήμερα.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της είναι η προϋπόθεση της ενημερότητας για τις ευνοικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δάνεια των επιχειρήσεων.
Εδώ, υπάρχει σοβαρό θέμα που αφορά την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Και παραπέμπει στο γεγονός ότι ακόμα και αν έχουν καθυστερήσει έστω και μια δόση για μία ημέρα, στο σύστημα των τραπεζών φαίνονται κακοπληρωτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπαχθούν στα μέτρα ανακούφισης.
Οπωσδήποτε η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει τους καλοπληρωτές και να μην ευνοήσει τους μπαταχτσήδες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται άμεσα έλεγχος της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας των επαγγελματιών έτσι ώστε να αποδεικνύεται αυτόματα και χωρίς κόπο, ποιοι καθυστέρησαν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν αργότερα λόγω οικονομικής στενότητας και ποιοι έιναι συστηματικοί κακοπληρωτές.
Επιπλέον η μετάθεση των υποχρεώσεων, φορολογικών και άλλων, χωρίς δέσμευση πλαισίου αποπληρωμής δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα, γεγονός που είναι κατανοητό λόγω του φόρτου προβλημάτων προς επίλυση, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη για την παρούσα ψυχολογία της αγοράς.
Γενικότερα, το κύριο μέλημα δεν θα έπρεπε να είναι μια επιδοματική πολιτική, αλλά η διασφάλιση τού να μην κλείσει καμία επιχειρήση, κάτι που θα έχει συνέπειες ντόμινο στην οικονομία. Μπορεί σήμερα να παρατηρούμε αύξηση τζίρου σε σπούπερμάρκετ, φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης,όμως, αν αύριο μειωθεί το εισόδημα μεγάλου μέρους του πληθυσμού – αν κλείσουν επιχειρήσεις και απολυθούν εργαζόμενοι – μοιραία θα υπάρξει σοβαρό θέμα σε όλοκληρη την αγορά ακόμα και σε αυτούς που σήμερα φαίνεται να ευνοούνται.
Άρα τα μέτρα πρέπει να είναι για όλους.
Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν ακραία μέτρα.Και αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα και με οργανωμένο σχέδιο, αξιολογώντας τις ανάγκες κάθε κλάδου. Είναι απαραίτητο εμείς να πάρουμε πρωτοβουλία τώρα, ειδικά βλέποντας την ατολμία της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων που αφορούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες και ειδικά αυτούς που οι οικονομίες τους πλήττονται περισσότερο, όπως η ελληνική.
Ακόμα και τώρα η Ευρώπη αρνείται να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο αν και η απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας με νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δέιχνει ότι αρχίζουμε κάπως να καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος.
Ολυμπία Λόη
Αρχιτέκτονας – μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.