Κατ’ αρχάς τα στοιχεία:
Τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης ο τουρισμός και η εστίαση κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να προστατέψουμε αυτούς που δίνουν εργασία και που κινούν μια τεράστια αγορά γύρω από τη φιλοξενία που περιλαμβάνει τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα, το εμπόριο και τις προμήθειες.
Στην ελληνική πραγματικότητα, μόλις το 20% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ξεπερνά τα 50 δωμάτια ενώ το 80% των μονάδων διαθέτει μέχρι 50 δωμάτια. Άρα η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί ουσιαστικά τη «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού.
Το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί λόγω και της τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ οι τιμές είναι στο μείον 30%.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η χρονιά είναι χαμένη αφού ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας και πολλές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι άνεργοι αυξάνονται.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα:
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «ακούει και αποκωδικοποιεί τα μηνύματα, ότι τα μέτρα δεν είναι στατικά και μεταβάλλονται». Πολύ απλά, δεν υπάρχει σχέδιο.
Αν στην προ Covid-19 περίοδο το υπουργείο Τουρισμού ήταν ανύπαρκτο, σήμερα το μόνο που προκαλεί σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, επισκέπτες και πολίτες είναι σύγχυση.
Προχειρότητα και ανικανότητα χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού, αφού καμία ουσιαστική προετοιμασία δεν έγινε για την υγειονομική ασφάλεια με το άνοιγμα του. Ανεπαρκής και ασαφής ενημέρωση των τουριστών και των επαγγελματιών του τουρισμού -από την κυβέρνηση- προκαλούν οι παλινωδίες και οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις της που θέτουν εμπόδια στο ομαλό άνοιγμα.
Το φιάσκο του προγράμματος εσωτερικού τουρισμού δεν χρειάζεται επεξηγήσεις αφού τα νούμερα είναι αδιάψευστα. Μόλις το 4% των καταλυμάτων της χώρας εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής.
Η μη έγκαιρη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων παραπέμπει σε μια πολιτική που δεν είναι ξένη στη Δεξιά.
Από τη μία, η ΝΔ δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εκτίναξη της μερικής απασχόλησης που μαζί με την εκ περιτροπής εργασία αποτελεί πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Από την άλλη, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά.
Οι επιχειρήσεις θα «τελειώσουν» και η ανεργία θα εκτοξευθεί. Η άνοδος των εισαγόμενων κρουσμάτων είτε από ασυμπτωματικούς ασθενείς, είτε από ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο προβληματίζει τους επιδημιολόγους.
Με άλλοθι, λοιπόν, ένα δεύτερο lockdown που κατά πολλούς επιστήμονες χαρακτηρίζεται πιθανό, η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος ώστε να δημιουργηθούν νέες στρατιές ανέργων που θα εξαρτώνται από μιας νέας μορφής επιδοματική πολιτική και που θα υποκύπτουν σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας προκειμένου να εργαστούν.
Μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, και αφού η Ν.Δ. εκποίησε το περιβάλλον στο όνομα των επενδύσεων, ήρθε και η σειρά να «ξεπουλήσουμε» τους κατοίκους αυτής της χώρας.
Η επόμενη μέρα:
Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας βέβαια -κατά την κυβέρνηση- είναι άψογος. Σχεδιάζει ένα ποιοτικό άλμα με τουρισμό φιλικό στο περιβάλλον που δεν θα φθείρει όλους αυτούς τους πόρους για τους οποίους έρχονται οι επισκέπτες!
Παρακολουθώντας τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως θα είναι αυτή η επόμενη μέρα αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική και ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει πως θέλουμε να εξελιχθεί ο τουρισμός μας. Πάντως μπορούμε να είμαστε ήσυχοι αφού προσφάτως ανακοινώθηκε ότι στήνεται μια φιλόδοξη πλατφόρμα για σοβαρή διαδικτυακή παρουσία… του τίποτα.
Ολυμπία Λόη
Αρχιτέκτονας – μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.